onsdag 21 juli 2010

Hörru Prince - släpp sargen, det är inte 1999!


Prince - "the artist formerly known as hip"... har visst pratat med Daily Mirror, och bevisat att han kanske har stannat i utveckligen liiite grann.

"Internet är helt ute. Det är som med MTV - en gång var det hippt, men plötsligt blev det passé."På ett sätt har han alldeles rätt. På ett annat sätt visar han tydligt att han inte har förstått någonting.


Ja - Internet som modefenomen är stendött, det har han helt rätt i. Du får inte längre miljoner dollar för de mest idiotiska affärsideer, bara de hette nånting.com. Du lockar inte längre automatiskt en massa människor bara du döper något till "cyber"whatever.. Cyber är bara SÅ 1999, n'est ce pas?

Och detta är bra. Det är bra att Internet inte är en fluga, att det inte är något för eliten, för de välutbildade och skapligt välbeställda. Internet är vardag. Internet är lika naturligt som att vi har el i de två hålen i väggen, och rinnande vatten i kranen. Internet är rinnande varm och kall information. Idag är internet allas egendom. Lågstadiebarn såväl som pensionärer. Internet kan vara alla tiders största demokratiprojekt - där alla har tillgång till allt överallt oavsett fysiska avständ, och i princip vem som helst kan mailväxla med världsartister eller toppforskare över hela världen.

Så han har alldeles rätt - Internet är inte hippt längre, och tack och lov för det.


Vilket leder mig in på varför han - trots den lilla ljusglimten där - ändå inte har förstått vad internet är. Det bevisar han när han jämställer Internet med MTV när det var hippt en gång.

Det tar en liten stund, men jag kan transportera mig tillbaka till då. Till MTV i London, när det faktiskt var riktigt bra, förutom bara allmänt ubercoolt. Jag var nämligen där. Det var bl a Henrik Schyffert också. (och bevisade att han heller inte förstod så mycket.. )

Men man kan inte jämföra äpplen och päron, lillprinsen! MTV är en TVkanal - ägd av ett stort multinationellt företag, producerad i ett TVhus, av en stor hög välbetalda människor, för att skickas ut till en skara ganska passiva tittare. Det är envägskommunikation, skapad för att sälja saker till en publik. (eller idag, mest av allt 84 miljoner olika mobilsignaler - herregud vad den kanalen har gått ner sig!)Men ingen äger Internet! Internet är allas! Internet är de människorna som finns på Internet. Internet är kommunikation mellan människor, och den enorma informations- och erfarenhetsbank som finns där. För varje ny människa som kliver ut på nätet - i Mongoliet eller Botswana eller Blomstermåla -så berikas Internet ytterligare lite grann.

Och vem vet - med tiden kanske just Internet kommer att försvinna - för att ersättas av något annat. För det är nämligen precis som jag försökte tjata in i skallen på ganska många människor därborta på 90-talet, när de sade att de inte var intresserade av Internet, för de brydde sig inte om datorer - Internet handlar inte om datorer, utan om människor, och om vad man vill göra på nätet. Internet som plattform kommer kanske att bytas mot något annat, men människans skaparlust och aptit på just kunskap och kommunikation med andra människor kommer aldrig att försvinna.

Internet är i sig något fundamentalt mänskligt. Det är därför det har blivit vardag så snabbt, det är därför så många har tagit till sig det i ett ögonblick. För att de har förstått. Alla utom Prince då, som fortfarande boppar därborta i 1999.

Hur är det texten går.. år 2000 är festen över, allting flyger i luften, so party like it's 1999? Snälla lillprinsen - har ingen berättat för dig att Y2K inte hände? Det gick bra. Vi överlevde. Det går bra att parta vidare på den här sidan millennieskiftet också om du vill...Inga kommentarer: